Otizm Spektrum Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?


Otizm Spektrum Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?

Otizm 1943’te Kanner tarafından tanımlandığında psikolojik faktörlere dayandığı düşünülüyordu ve buzdolabı anneler modeli ile açıklanıyordu. Ancak bu model yapılan çalışmalarla kanıtlanamamış ve bilim dünyası tarafından reddedilmiştir. Yapılan son çalışmalarda otizmli çocuğa ve normal gelişim gösteren çocuğa sahip anneler karşılaştırılmış, çocuklarını yetiştirme yönünden bu gruplar arasında hiçbir anlamlı farklılık bulunamamıştır. Son yıllarda otizm pek çok farklı açıdan ele alınmakta ve eşlik eden zihinsel engel, epilepsi gibi durumlar nedeniyle de genel olarak beyin faktörlerine dayandığı ifade edilmektedir.

Beyin işlevinin gelişimsel bir bozukluğundan kaynaklandığı düşünülen otizmde tanı davranışsal olarak konulmaktadır. Otizm çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıksa da çoğu vakada kaynağı bilinmez. Dolayısıyla otizmde hangi etkenlerin rol oynadığı sürekli olarak araştırılmaktadır. 

1. Genetik Faktörler

   Araştırmalara göre bir çocukta otizm varsa,diğer çocuklarda otizm ortaya çıkma olasılığı %3-6 artıyor.Tek yumurta ikizlerinden birisinde otizm varsa,diğer ikizinde otizm ortaya çıkma olasılığı %60’dır.Tek yumurta ikizlerinin ikisinde birden YGB ortaya çıkma olasılığı %90 olarak görülmektedir.Ayrı yumurta ikizlerinde otizm ortaya çıkma olasılığı,ikiz olmayan kardeşlerden yüksek değildir.Otizmli çocuğu olan ailelerin diğer ailelerden bilişsel ve sosyal farklılıkları bulunmaktadır.Bazı babalarda çocukların özelliklerinin hafif şekli görülmektedir.Bu bulgulara rağmen hangi genlerin veya kaç genin otizmden sorumlu olduğu bilinmemektedir.15 ve 22. Kromozomda sıklıkla bozukluk ortaya çıkmasına rağmen o kromozomdaki hangi genlerde sorun olduğu bilinmemektedir.

2. Çevresel Faktörler

   Doğum öncesi çeşitli hastalıklar,annenin aşı olması ve diğer enjeksiyonlarla beraber alkol kullanımı da otizm riskini arttıran bir etken olarak görülmektedir.Doğum sonrasında aşıların otizm riskini arttırdığı söylensede(aşılarda bulunan civa)araştırmalar aşılı ve aşısız çocuklarda otizmin görülme sıklığının farklı olmadığını göstermektedir.Çevresel faktörlerinin herhangi birinin otizmde temel rol oynadığını gösteren bir bulgu bulunmamaktadır.Çevresel faktörlerinin genetik faktörlerle etkileşerek otizmde rol oynadığı düşünülmektedir.

3. Nörobiyolojik Faktörler

   Baş çevresinin normal çocuklara göre 6-10.aylar arasında otizmli bebeklerde daha hızlı büyüdüğü görülmektedir.Baş çevresindeki artış genellikle ağır otizm gözlenen çocuklarda daha fazladır.